21 March 2013

Nami Island

Assalamualaikum...


Sambung lagi setelah bertangguh lama. Hari ke 6, kami pi Nami Island. Seperti biasa, seawal kul 8 pagi kami dah keluar. Makan dulu kat 7 Eleven, pastu terus naik train. Perjalanan dari Seoul ke Nami Island ni agak lama juga, hampir 2 jam. Kene tukar beberapa train. Sebab ada orang bawa, aku ikut je. Huhuhuhu... Sampai station Gapyeong dalam pukul 10 pagi. Dari sini kene naik teksi pulak untuk ke jeti Namiseom.

Sedikit latar belakang Nami Island @ Namiseom (dikopi pes sahaja)


"Namiseom Island was formed as a result of the construction of the Cheongpyeong Dam. It is a half moon shaped (462,809㎡) isle, and on it is the grave of General Nami, who led a great victory against the rebels in the 13th year of the 7th king of the Joseon Dynasty, King Sejo (reign 1455 ~ 1468). Namiseom Island is 63 km away from Seoul in the direction of Chuncheon, and is famous for its beautiful tree lined roads. The island is 30 minutes away from Chuncheon and an hour away from suburbs of Seoul. Since it is not far from Seoul, many couples and families come to visit. 


A special feature of Namiseom Island is that there are no telephone poles. This is because all electric wires were built underground to keep the natural feeling of the landscape. The complex is 553,560 square yards with chestnut trees and poplar trees around the isle. In the middle of the isle, there is a grass field about 316,320 square yards. It is composed of education and training facilities, camping sites, swimming pools and water-sports facilities for motorboats and water skiing. There is also a theme park with merry-go-rounds, a shooting range, roller skating rink, and there are lodging facilities such as resort villas and bungalows."


sumber : http://english.visitkorea.or.kr/enu/SI/SI_EN_3_1_1_1.jsp?cid=264244

entrance to Nami Island 

Nami Island ni macam sebuah negara sendiri. Nak masuk kene beli tiket dan dapatkan pasport dulu. Harga tiket nak masuk KRW 23,000 je. Dah dapatkan tiket dan pasport, terus kami naik feri. Perjalanan dalam 15 minit je. Pagi tu orang tak berapa nak ramai sebabnya kami pi hari Isnin. Kalau ikut rancangan asal, nak pergi hari Ahad, tapi kami tukar plan masa kat Jeju lagi. Nasib kami memang baik, hari tak hujan, orang pun tak ramai.

salah satu cara ke Nami, absailing.

Jeti @ Nami Island

Bendera Nami Island

Pintu  gerbang lama

Sejarah Naminara

Mascot Nami Island

Some art @ Nami Island

Rehat jap. Me, Salin & Oyeen

Nami Island ni glamer sebab cerita Winter Sonata. Siap ada patung hero dan heroin citer tu lagi kat sini. Masa kami kat Nami, ada juga pameran lukisan dari pelukis Malaysia, Yusuf Gajah. Lukisan dia semuanya bermotifkan gajah. Walaupun masa kami pi dah masuk autumn, tapi pokok-pokok belum tukar warna lagi. Masih banyak yang hijau. Ada la beberapa yg dah mula tukar warna. Kecewa sikit, tapi takpe, ada alasan untuk pi Korea lagi. Huhuhuhu...

Jun Sang Kang & Yoo Jin Jung of Winter Sonata

Art by Yusof Gajah from Malaysia

Gajah yang comel

pokok-pokok

main lompat-lompat

Add caption

the famous road

Autumn in the air


 Kat Nami Island ni semua benda ada. Dari kedai makan, pejabat pos, kedai survirnir dan lain-lain. Surau pun ada juga kat sini. Untuk makanan halal, ada satu kedai yg kami tau. Nami Island Winter Sonata Cafe. Kedai ni jual nasi kocak. Nasi, telur dan kimci dalam bekas kotak aluminium. Sebelum makan, kena kocak dulu bekas makanan tu. Pastu baru boleh makan. Dekat area cafe ni jugak ada surau. Dalam Art Gallery, tingkat 2. Agak besar dan selesa jugak la surau dia. Dah sudah makan, solat, sambung lagi jalan dan posing2.

Tourist Information Centre aka Naminara Bank

Tempat membaca

kedai souvirnir

Winter Sonata Cafe, Halal Food

Nasi Kocak ngan lempeng kimchi

Kene pakai sarung tangan, sebab panas gile

To the musolla


Tupai yg tak takut orang

Dalam pukul 2 petang baru kami balik. Sebelum tu ada drama sket. Tertinggal purse dalam teksi. Seb baik pakcik-pakcik teksi yang tunggu depan station tu tolong. Dan nasib baik la Salin pandai cakap korea, maka purse tu dapat ditemui kembali.

sampai kesudah aku tak jumpa baju yang ajeshi ni pakai

4 comments:

Tyra dan Zami (Tyrazami) said...

Dari Gapyeong Station ke Nami Island tu naik taxi ye? Brape tambangnye? & taxi tu mmg sentiasa ada je atau ada masa2 tertentu?

..blindart.. said...

Yup... Teksi sentiasa ada. Kat luar tu ada taxi stand. Amik je cab dari situ. Tambang kalau tak silap dalam KRW4000 kot. Tak igt, sebab org lain yang utuskan.

zul said...

Salam ateng..seronok betul baca blog ni.sy n wife sdg plan melawat korea, tp disbbkan kami ada anak umo 3&6thn style backpack susah sket la.esp bab makan n transportation, tpt tggal tu tak de mslh sgt, sbb bdk2 kecik ni mmg remeh bab mkn.pastu turun naik train mmg la tak sesuai.last yr pg HK turun naik train mmg dorg penat, end up tido bila tiba d tpt2 yg dituju.tgk pakej2 ke korea mmg mahal kalau all in, per pax rm3500.kalau tak keberatan boleh share brapa u spend for this trip?tq..

naza wakiran said...

Salam Zul. tq2. tapi lately malas nak update. actually ok je kalau setakat nak pi area seoul. public tranport dia boleh diharap. tapi kalau nak keluar sampai ke jeju, busan dll susah sket kot. trip kami 10 hari cover jeju, seoul, busan, gyeonju habis dalam RM3000 gak la untuk semua. cuba pi blog ni http://budgettravel2korea.blogspot.com/ . malaysian student yang duduk korea. banyak info dapat dari sana sebenarnya.