20 November 2010

| Jom Tengok Natrah 2 |


Salam...

Saya suka tengok teater. Lagi suka kalau dapat duduk seat yg nampak jerawat muka pelakon dengan jelas. Kali terakhir tengok teater kat Istana Budaya masa bulan Jun dulu, Teater Muzikal Kami. Lepas tu banyak terlepas sebab sibuk dan tak de geng. Nak pergi sorang2 mcam pelik pulak. huhuhuhu...

Untuk teater Natrah ni, saya dah beli tiket awal-awal lagi. Takut tak dapat seat yang best. Masa Natrah 1 hari tu, tak berkesempatan nak tengok. Pergi beramai-ramai lagi. So dapat la sikit diskaun. Tiket yang sepatutnya RM 51, dapat harga RM 43 je. Teater ini diarahkan oleh Eirma Fatimah. Barisan pelakon pula terdiri daripada Maya Karin, Remy Ishak, Sofia Jane, Umie Aida, Susan Lancaster, Fizz Fairuz, Aaron Aziz, Mazin Amien Siraj, Iqbal Taufik, Liyana Jasmay, Nabila Huda, Ziela Jalil dan Shukor Ibrahim.

Sinopsis Teater Natrah 2

Maria Hertogh adalah gadis keturunan Belanda yang diserahkan oleh ibunya, Adeline dan neneknya, Nor Louisenya kepada Che Aminah untuk dipelihara tanpa pengetahuan bapanya Sarjan Adrianus Petrus Hertogh kerana telah ditawan tentera Jepun. Maria Hertogh diberi nama Natrah dan hidup dalam suasana dan pendidikan Islam.

Sarjan Hertogh dibebaskan selepas Hiroshima dan Nagasaki dibom dengan bom atom oleh Amerika, dia balik ke Bandung, Jawa dan mencari anaknya Natrah. Natrah ditemui oleh Arthur Locke, Penasihat British di Terengganu sewaktu pertunjukan senaman di padang Sekolah Perempuan Melayu Chukai. Che Aminah membawa Natrah ke Singapura atas perancangan dan muslihat Sarjan Hertogh.

Berlaku perebutan hak penjagaan antara Che Aminah dan ibu bapa Natrah di Belanda. Che Aminah yang diwakili peguam bela Encik Ahmad Ibrahim, menang kes rayuannya dan Natrah dikeluarkan daripada York Hill. Kerana takut peristiwa berulang, Natrah dikahwinkan dengan Cikgu Mansor Adabi secara nikah gantung di rumah bapa angkat Mansor Adabi iaitu En. M.A.Majid di 139, Seranggoon Road, Singapura. Ketika ini Natrah berusia 13 tahun tetapi susuk tubuhnya besar. Usia Mansor Adabi 22 tahun. Dalam Undang-Undang Syariah Islam, perempuan umur 13 tahun dibenarkan kahwin tetapi mengikut undang-undang Belanda, seorang anak yang berusia 16 tahun ke bawah, bapanya berhak menentukan kehidupannya..

Konflik agama dan isu penjagaan yang telah menyebabkan terjadinya rusuhan di Singapura. Ikutilah kesudahannya!


Jom ramai-ramai kita memenuhkan Istana Budaya untuk teater ini. Tiket boleh di beli secara online atau beli terus di kaunter tiket di Istana Budaya. Review akan di update nanti...

2 comments:

{ w33da } said...

teringin nak tengok jugak. tapi tader kwn :(

so tunggu review je la... tskk.

Nur Qalby said...

aku baru tau penulis buku natrah tu sedara aku...^^, bangga sekejap wpon dok gaduh2 ngan erma fatima dia tu..

enjoy ateng!