10 August 2009

[cuai]

salam....

Hari ni hari yg kurang baik utk aku. Bengkel Peluang Kerjaya Pasca Khidmat Wajib bg Pegawai Farmasi yg sepatutnya menyeronokkan dan banyak memberi input, jd hambar bagi aku. Kenapa seronok, sebab dapat jumpa kawan2 lama n tak payah keje. Ku sangka seronok sampai ke petang, rupanya sedih di tengahhari... wallet aku dan segala isi dalamnya dan hp sonny ericsson dan kunci kereta hilang kat PICC Putrajaya... Waaaaaaaaa..... sedeh dan terkedu aku. Camner bleh hilang???? Sebab aku cuai kot.....

Baru je 3 ceramah, perut aku dah buat hal dah. Pe lagi, lawatan berjumpa Cik Toi la. Biasanya kalu kat opis, semua barang dalam poket aku tinggalkan atas meje. Sebab ni kursuskan, so aku angkut la semua barang yg ada p jumpa Cik Toi. Nak di jadikan citer, Cik Toi yg ada bukan yg jenis cangkung tp yg jenis duduk. Rase tak selesa bila ada barang dalam poket suar. So, aku kuarkan la segala benda yg ada dalam poket seluar aku. Aku letak semuanya kat blakang aku (kat blakang Cik Toi tuh ada tempat letak barang). Ntah kenapa ntah, kali ni lawatan aku lama sket. Agaknya makan banyak sangat kot semalam. Sampai aku sempat berangan2. huhuhuhu.... Dah siap2 cuci apa yg patut tu, aku kuar la masuk balik dalam dewan. Sampai tempat duduk je, aku raba poket. 'alamak.... aku tggl barang2 dgn Cik Toi'. Aku cepat2 bgn, patah balik. tp bila sampai dalam tuh, barang2 dah takde. Tapi aku masih lagi tenang. Ntah la kenapa, aku pun tak sure. Maybe aku pk yg datang tuh semua gaji ribu.... Takkan la nak amik wallet org lain kot.

Mase rehat kul 10 am, aku jumpa urusetia kot2 ada insan yg baik hati pulangkan barang2 aku pada derang. Tapi malangnya takde. Derang pun tolong tanyakan makcik2 cleaner ngan pengurusan PICC. Aku plak p makan. Lapar beb... tak sempat nak sarap kat rumah najah pagi td. Pastu wat muka cool je. Bila ceramah dah start balik, aku pinjam HP Duang. Nak try call. Kot2 la orang yg 'jumpa' HP aku jawab. Nannnn adoooo... Jumpa Aini, mnta no Pie. Derang cam terkejut bla bgtau aku hilang barang2 di atas. Pas dapat no, aku pun call Pie (housemate aku), mnta bantuan. Mnta dia deliver kunci aku. Sempat lagi pesan bawa CC yg ada kat umah nga BBand dia. huhuhuhu... Tgk dia bleh tulun plak. Pastu aku call dreba opis, En Sham, dia kate ok jer. Sementara tunggu En Sham sampai (dia dr Alamanda nak ke KKM, bawa KPP p meeting), aku jumpa recieptionist kat lobi PICC, bgtau apa yg berlaku n mnta org2 dia tolong tgk2kan kereta aku. Pastu org pegurusan/security ada dtg tanya2 pe yg berlaku.

Sesampai nya En Sham, aku pun terus bgtau apa terjadi, n kami terus gerak balik ke Johor. En Sham bawa cam org giler. 160 km per hour Jumpa Pie kat Yong Peng Utara dalam kul 2.15 pm. Sempat pau pie RM50. huhuhuhuhu... Pastu pecut balik ke Putrajaya. OTW tuh hujan la plak, so tak sempat la sampai dalam mase yg sepatutnya. KPP yg sorang tuh dah call byk kali. Sampai Opis telefon, terpaksa la aku bgtau perkara sebenar. So tak de la dia marah2.

Sampai2 PICC majlis dah abih dah pun. Tgl bebudak Johor je kat situ. Sorry la kawan2 eh.... benda nak jadi, bkan aku sengaja. Pastu, aku p amik kete, pindah barang2 dalam kereta aku, cari Balai Polis plak. Kenapa pindah barang? Sebab aku sambung kursus kat JKWPKL&PJ. tapi duk kat Cititel. Lepas wat report, terus gerak ke Cititel. OTW tu, sibuk telefon bank2 yg berkenaan utk block CC aku ngan ATM card. Thanks to Zuhra n Ng CT sbb tolong carikan contact number utk dihubungi. Siap bagi guna HP lagi. Terharu aku.... Untuk makan malam mase kursus ni, terpaksa la mnta loan dari derang gak. (dinner not provided since kursus only untill 5pm). Mase aku taip kisah duka ni, perasaan masih terkedu lagi. Nak kate sedeh, ntahla, cam tak jer. Ke aku yg takde perasaan. Tapi rasenya aku dah bleh terima apa yg terjadi. lagi sekali TQ pada rakan2 yg membantu. Tak sangka, ramai gak yg sayang kat aku (tetiba rase sedeh) huhuhuhu....

Nota Kaki
1. Normal ke tak rase pape bla barang hilang?
2. Kene cari HP baru. x bleh hidup tanpa HP.
3. Update perlis ngan hulu langat kene tunda sket, bnyk kerja2 di opis perlu bawa balik lpas ni

10 comments:

Reds said...

sory to hear that...

bersabarlah...mgkn ada hikmahnya...zaman skrg ni manusia dh desparate sgt...kdg2 kawan2 sendiri pun blh amik brg kita, inikan org lain...

semoga dpt berurusan dgn sempurna lepas ni...

WanYgBest said...

normal je bile rasa mcm tu, sbb benda dah jadi, xleh nak wat ape melainkan teruskan kehidupan & jadikan benda ni satu pengajaran...ade la hikmah kat mane2 tuh, mgkin x nmpk skrg...

ape2 pun, aku doakan Allah mudahkan segala urusan ko yg lain...nak aku bli fon kat sini ke? aku bwk balik Oct nnti...hehehe

..blindart.. said...

reds... thanks.. redha je...

..blindart.. said...
This comment has been removed by the author.
..blindart.. said...

wan-mayb... btw, dah bli baru dah... huhuhuhuh... swap kad plastik... hp adalah satu keperluan... tak de cam ader benda yg kurang je... btw, tq for the offer...

celine said...

smua yang jadi ada hikmahnya.. mungkin Allah nak ganti dengan menda yang lebih baik..

ko tenang dan tak susah hati sngat tu tunjukkan yang bagus dalam menghandle diri dalam situasi2 yang sebegini.. tahniah bro..:)

celine said...

smua yang jadi ada hikmahnya.. mungkin Allah nak ganti dengan menda yang lebih baik..

ko tenang dan tak susah hati sngat tu tunjukkan yang bagus dalam menghandle diri dalam situasi2 yang sebegini.. tahniah bro..:)

..blindart.. said...

tq2.... semua dah selesai pon....

♥ 나나 ♥ said...

uhmm..

JIAYOU2!! *speechless*

..blindart.. said...

things happen nana... pasrah je la...