06 September 2009

|Nikon D5000|


Salam....

DSLR... dah hampir setahun aku ada DSLR sendiri. NIQUE aku bli tahun lepas, mase bulan puasa. Semua gara2 teracun dengan Bird punya D40x. Mase tuh bercuti2 di Kuching. Tengok dia guna Nik, memang tertarik ngan gambo yg dia tangkap. Sangat jeles.. Pulak tuh, balik2 dr cuti, Aca (yg sam2 cti sekali) bli Canon. Memang membara....

Tapi kali ni tak nak citer pasal aku punya DSLR. Nak citer Pasal D5000 yg baru aku beli. Tapi bukan utk diri sendiri. Aku blikan utk Salin. Harga kat KK mmg mahal, so kebetulan aku p KL, dia mnta tlg belikan. Nnti aku pas kat housemate aku yg duk KB gak. Balik raya nnti, beraya ngan DSLR baru la Salin ek. Ekceli D5000 ni up grade dari D60. tapi d5000 bgus sket dari D60 la, dah namanya pon up grade kan.

D5000 ngan kotak ngan beg...

Perbezaan D5000 ngan D60 (klu tak paham buka kamus eh):
  • 12.3 MP CMOS sensor (D60: 10.2 MP CCD)
  • Tilt/swivel screen
  • Live View with contrast detect AF
  • Movie Mode
  • Wider ISO range
  • 11 point AF system with 3D tracking (D60: 3 point AF)
  • Control of Active D-Lighting intensity
  • Automatic correction of lateral chromatic aberration
  • Choice of JPEG quality in RAW+JPEG shooting
  • Extra retouching options
  • More scene modes
  • Faster continuous shooting
  • Exposure bracketing
Nikon D5000

Harga aku dapat RM2750. Pakej kit lens + 4 gig SD crd + UV filter + screen protector + beg + tripod. Murah ke mahal? Pastu aku hadiahkan diri sendiri dengan satu prime lens.... AF-S DX Nikor 35 mm, f/1.8. Sangat teruja utk snap ngan lens baru. Lens ni aku dapat dengan harga RM 750. Tu pun setelah tawar menawar ngan apek kat kedai tu (kat pertama). Pasni nak bli speed light plak. Ada sesapa nak tolak speed light kat aku?

prime lens baru.....


Nota Kaki
1. Dah 15 hari puasa... shopping raya tak abih lagi...
2. Macam tak dapat cuti lama raya tahun nih... :(
3. Aku suka.. Kenapa? tunggu dah kompem baru aku bleh citer...

11 comments:

celine said...

is this mine?? lalalaa... thanks ateng.. :)

cik tebu said...

teng, bape cost semua beli benda alah ni? aku minat sgt ngan camera..mmg teringin nak beli..

bleh ko cite detail x?

kalo ko jd guider aku pon aku suke..hiks!

aca said...

uiyooo..ada 35mm . best best...

..blindart.. said...

Salin - yup... it's yours.... tp nnti aku nak test try dulu kat JB... huhuhuhu...

Cik Tebu - rasenya da agak detail aku citer pasal harga dia. Kalu rajin survey, bleh dapat lagi murah. Bape buget ko?

Aca - best2.... tp yg ni tak de vr, so tangan kene stabil,bru gambo cun... huhuhuhu

WanYgBest said...

wahhh...murah la tuhhhh...kat sini harga asal £800, tp skrg tgh offer, dpt dlm £568, tp xde dpt beg, LCD protector etc...huhu

..blindart.. said...

wan-bli la mse blk bln 10 nnti....

hailmi said...

angkat la wide angle hu3

..blindart.. said...

nnti dulu la.... kalu rase2 nak amik job, baru bli. next speed lite or tele lens...

zubaiimage said...

jom bp esok teng...

..blindart.. said...

kerja la weh.... ko cti ker?

Hanim Salleh said...

:D