09 December 2008

Aku dan gamelan....

Aku memang suka seni sejak dulu lagi terutamanya muzik. Kenapa? Aku pun tak tau. Maybe memang dari darah daging aku kot. Arwah abah aku bgtau, arwah atuk aku penah men muzik. Muzik-muzik tradisional la, cam muzik2 untuk kuda kepang, gendang, kompang. Arwah abah plak ajor budak2 kampun main kompang. Aku je tak penah blajo dr dia.

Berbalik pada citer aku, kat skolah rendah (SKSKR) aku ska sgt main rekoder. Bila masuk sek menengah (SMSTJ, Kuala Pilah) persatuan yg aku join adalah Brass Band. Aku men trumpet. Seronok btul rasenya. bila ada event je bleh ponteng kelas untuk practis. huhuhuh.. Bila kat UKM (kampus KL), aku men gamelan plak. Tuh pun mase 3rd year. Sebelum tuh tak jumpa geng2 yg minat sekali.

Camner bleh join gamelan? Mase tu, kolej aku (KTSN) wat karnival kat tasik titiwangsa. Aku jadi salah sorang ajk nya (maklumla, org ska menyebuk) Kelab kebudayaan kolej wat pameran pasal gamelan. so derang mempamerkan la alat2 gemelan kat dataran kat tasik tuh. alat gamelan tuh pinjam dari bangi la. aku cambiasa la, menyibukkan diri. pastu tetiba derang ajak skali men. mase tu pukul gong je. huhuhuhu. Mase tuh juga la ktaorg jumpa cikgu gamelan ktaorg, En Ku Zahir yg merupakan musician kat Istana Budaya. mase tu dia bawa anak dia utk masuk petandingan mewarna kot. aku pun tak hingat. dan2 je dia ajor kami teknik yg betul. mase tuh Kak Tim (main bonang) ala2 ketua la. sebelum ni, dia yg ajo. tuh pun bawa ajaran sesat. huhuhuhu... geng2 lain sawit men gendang, semah men gambang, atem ngan caca main peking, marin main saron barung dan aku main gong. bayangkan la, baru practis petang tuh, malam tuh terus wat show. huhuhuhuh... huru hara aku men. padahal main gong je....

sesi latihan kat IB

Start dr tuh la, ktaorg berguru ngan cikgu Ku Zahir, kat IB. tu pun memula derang tak ingat aku. aku tau derang ada kelas kat sana pun dari harimi. mase nih lagi ramai yg join. Gong-omar (kekadang pijon, kekadang shah), kenong-pijat, demong-aku n harimi, sarun barong- marin ngan sape ntah (tak hingat nama dia), peking-cha cha n atem, gambang-semah, bonang-mak su timah, gendang-sawit. ktaorg kira anak murid pertama cikgu la, dan dr ktaorg la wujud program Asuhan Seni kat IB tuh (yg aku tak dapat join, sbb aku keje kat JB.... Sedey). blajo lagu2 tradisional cam timang burung, ayak2, togok dan banyak lagi. lagu2 kontemp aku tak sempat blajo. baru2 ni je test main. tuh aku citer lain kali eh. Best main ngan derang. mase kelas asyik gelak2 je. huhuhuhu... cikgu yg serius pun jd sporting.

alat yang aku main(demong)

Show... Tak banyak mana pun. stakat show kat kolej je. kalu dlu, ada program je, budak nasyid perform (aku penah gak jd penasyid kolej). Bila gp kami dah establish, paper program je pgl ktaorg. bebudak len penah men utk show luar cam kat terengganu, putrajaya (mase persidangan APEC ke NAM). mase nih aku dah keje kat jb. so terbantut la sket. aku penah join 2 kali je. show mase pameran kat balai seni (program seni untuk semua kot) ngan Anual Dinner Menara Optometri. baru2 ni cikgu ajak untuk main kat satu majlis kahwin kat Wisma MBSA shah alam. bebudak ukm yg join haritu aku, semah, cha cha ngan mak su. yang lain dua orang budak uia, azwa ngan asiah (tak ingt nama dia), cikgu ngan anak dia (Ku nazarudin) ngan badrul (budak asuhan seni). main utk 2 jam... lenguh kaki dan tangan. tapi best, dapat lepaskan gian dan rindu main gamelan. kalaula tahun depan boleh join aktiviti yang cikgu plan.... bestnya.....

show di MBSA Shah Alam

5 comments:

celine said...

wah bestnya.. pening sat aku baca part yang ko tulis nama kawan + alat gamelan tu.. xtau ni nama orang ke nama alat?? huhu..

..blindart.. said...

huhuhu..ye ke... lagi best kalu dapat join aktiviti IB taun depan... kalau la aku keje kat KL.....

celine said...

apa lagi mintak la pindah.. ngeh3 ;p

..blindart.. said...

bukan tak nak... tp takut dia anto mana2 nanti...huhuhuh.... keliru.... kompius.....

Anonymous said...

hi, new to the site, thanks.