23 February 2009

...Know Your Pharmacist...


Hari Ahad yang lepas, ofis aku bersama MPS cawangan Johor mengadakan satu kempen 'Know Your Pharmacist' di Plaza Angsana, Johor Bahru. Objektif kempen ini adalah untuk memberitahu masyarakat fungsi pharmacist dalam membantu meningkatkan taraf hidup masyarakat. Memandangkan kami ni Pharmacist, so perkara yang di titik beratkan adalah mengenai ubat. Itu sememangnya sinonim bagi masyarakat. huhuhuhu....

Kempen yang bermula seawal jam 10 pagi mendapat sambutan yang agak menggalakkan dari orang ramai. Aktiviti yang dijalankan adalah pameran mengenai kenali ubat-ubat anda, kenali ubat-ubat berdaftar, kaunseling farmasi, pemeriksaan kesihatan serta kempen derma darah. Ada juga beberapa syarikat farmaseutikal yang mengadakan jualan produk-produk supplement kesihatan dengan harga diskaun yang sangat menarik. Tapi aku tak beli papepun. huhuhuhu. Aku tak derma darah di atas sebab-sebab tertentu. Bukan takut darah okay... aku dah 5 kali derma darah. Tapi sejak 'perkara itu' berlaku, aku dah tak buleh derma darah. Sedeh sangat....

By the way... kempen kali atau lebih kepada 'road show' ni agak berjaya. Booth kami sediakan 100 hadiah untuk kuiz. Belum pukul 4 pm, semua hadiah dah abih. So maknanya lebih 100 orang la yg datang booth kami. Bilangan yang derma darah pun agak memberangsangkan. Orang hoppital target cuma 50 orang je, tp yang derma dalam 80 orang. Lagi satu, aku seperti biasa la, jadi photographer tak bertauliah. huhuhu....

pengunjung yang hadir dalam road show kali ni

booth penguatkuasa farmasi

Bos besar ditemuramah oleh emcee pada hari tersebut, Zila dan Ihsan (thanks guys. tanpa korang, tak meriah program kali ni)

acara jigsaw puzzle yang di adakan semasa program

tenaga kerja yang berusaha keras menjayakan road show 'know your pharmacist'

5 comments:

zeela said...

maaf sebab dtg lewat sejam, hehe.
memang penat tp seronok gilew! tp dlm gambar itu aku nampak gomok! gym.. here i come! =p

Lady Qay said...

td aku tnya pharmacist psl ubat yg sugr free utk pt ketogenic diet aku..dia gelak sb tak pnah org tnya..hahahha...

..blindart.. said...

zeela-tak de hal. aku okay je, wan ngan aishah je yg risau... huhuhu.... seronok? next year bleh la buat lagi....

qay-pt tak selalu tanya kot. cma dietition je yg concern pasal sugar free meds ni. btw,cuma syrup je yg contain sugar. tablets n capsules jarang kot, kecuali yg sugar coated. apa pharmacist tu jawab?

celine said...

apa yang jadi yang ko cleh derma darah tu yang??

..blindart.. said...

aku kan sakit...
sakit yang tak nampak, n tak jelas sign n symptomnya....
cuba la teka....
=p