18 February 2009

...Puteri Gunung Ledang The Musical...


Teater yang aku memang nak tengok dari 1st season lagi. Tapi ada je halangannya. At last, Sabtu lepas (14/2/2009) dapat gak aku tengok. Tiket beli awal gila. Masa dia tak iklankan lagi. huhuhuh... Semangat tak semangat nak tengok PGLM ni. Sabtu tu aku tengok ngan Edu, ChaCha & Atem. Plan asal Marin join skali. Tapi dia ada hal, tu yang ajak edu tu. By the way, thanks to ChaCha kerana blanja kami tgk PGLM kali ni. Lain kali buleh blanja lagi.

Kami beli tiket yang paling murah. So duduk pun kat atas skali la. sangat jauh dari stage. Tapi still boleh nampak semua. Teater start tepat2 jam 8.00 pm. Tapi aku ngan Edu sampai lambat sket. Susah nak cari parking. Kebetulan ada event lain kat perkarangan IB tu. Tensen je. Nasib baik tak terlepas pape. Cuma terlepas nyanyi lagu negaraku je. huhuhuhu.... Teater ni ada 2 sesi. First halft tu cerita kat Majapahit. Camner Hang Tuah bleh jumpa Puteri. Camner Sultan tolong Majapahit. Camner abg puteri janji nak kawenkan dia ngan Sultan. Suara n nyanyian most of the actor sangat2 la bagus dan jelas. Tapi paling aku kagum suara Stephen, yang boleh manyaingi bunyi muzik yang kuat. Lagi satu, props2 yang digunakan sangat2 la cantik dan kreatif. Satu2 props tu (gunung-ganang) digunakan dalam bermacam2 scene dengan bermacam2 cara. Baik mase kat majapahit, mahu pun kat Melaka.

Antara 1st ngan 2nd part, ada rehat 20 minit. Then sambung balik... Babak kat Melaka/Gunung Ledang. Masa ni la banyak kelainan dari teater2 yang penah aku tengok. Dia ada masukkan unsur-unsur magik. Nenek kebayan buleh hilang. Nenek kebayan bertukar jadi Puteri. Memang sangat2 best. Selain dari lagu-lagunya yang sedap, koreographer dia pun sangat best. Bermacam2 unsur tarian dimasukkan. Bukan je tarian tradisional, tarian kontemporari pun ada. Paling suka masa babak Sultan Melaka menari.

Dalam kul 11.30pm, teater pun abih. Tapi sangat menyesal sebab tak bawa Nique. Sian Nique, duk dalam kereta je. Sebab ramai gak yang bawa kamera. Sangat-sangat la frust. Lepas abih je, kami terus beransur. Singgah Mc D, sebab kelaparan tak sempat dinner.

Besoknya pulak, aktiviti pinky day, berbaju pink menonoton Pink Panther 2... sikit gambar2 mase g KL hari tu.... enjoice....

kat KLCC after lunch di Nandos

12 comments:

thesweetlittlecat said...

aku nak tengok gak tp aku nak tiket free! leh tolong???
hehehehe

..blindart.. said...

tiket free????
susah la beb...
pekerja IB pun tak dapat diskaun...
huhuhuhu...

WanYgBest said...

apsal la entry2 ko ni sgt2 merobek hatiku...**mode jeles x dpt join all the events...**

..blindart.. said...

huhuhu....
tak pa, tunggu dua taun lagi...
nnti aku naik kl, kta plan la..

btw, tak de plan nak balik jap ke?

celine said...

lamanya xtegk teater.. ingat masa kat ktsn.. slalu g layan teater.. murah plak tu dapat student price... hehe

..blindart.. said...

tau tak pe...
tp dulu, jarang2 skali layan...
skang je... wp duk jb, sanggup naik kl tu..
huhuhuh...

shasha said...

pgl mmg best!...bab romantik bila tiara n stephen panjat props gunung sampai atas skali tu yg x tahan tu =P

..blindart.. said...

sangat romantis skali....

zeela said...

bole nampak ke teng ko dok jauh masa tgk pgl tu? mau kena pakai teropong.. hehe

..blindart.. said...

nampak ok...
cuma ekspresi muka derang tak bape jelas sangat la...
tp stil masih boleh nampak n dengar...
cam tgk wayang, cma takde close up la...

hailmi said...

mcm best je dpt tgk PGLM ni..ada lg tak nnt?huhuhu

..blindart.. said...

ada kot. tapi mayb pelakon lain plak. dgonya tiara dah bersara dari jadi puteri. kalu ada bleh la blanja aku nnti.... =p