17 June 2010

|5 tahun 1 hari|

Salam....Pejam celik, pejam celik dah 5 tahun rupanya aku menjadi penjawat awam. Banyak benda aku dah belajar dan banyak lagi benda aku kene amik tahu. Maklumla lagi 28 tahun kene berkhidmat... Insyaallah.....

5 tahun dulu, jadi housemen (PRP=provisional registered pharmacist) kat Hospital Sultanah Aminah. Setahun kat sana, macam2 aku belajar pasal ubat. Mase student dulu bukannyer x blaja, tp situasi nye berbeza. Mase student study utk exam, bila dah kerja, study utk memajukan diri sendiri.

Seronok jadi prp kat HSA dlu. Mungkin sebab kami first batch, so jadi cam bahan uji kaji pon ada gak. Yang best nye, staff terutamanya PPF (penolong pegawai farmasi) sangat baik dan x kedekut ilmu. Ada la satu dua yg kureng. Tapi kebanyakkannya best.

Habis je PRP, terus join Penguatkuasa Farmasi. Mase ni kije mmg sangat lain. X terbayang pon kije2 sebagai Penguatkuasa Farmasi mase study dlu. Secara umumnya kerja kat sini adalah berkaitan dengan undang2 yang termaktub dalam Akta Racun 1952 dan peraturan2nya dan Akta Dadah Berbahaya 1984 dan peraturan2nya. Kalau penah baca kat surat khabar pasal rampasan ubat kat kedai2 or kilang2, haaa tu adalah sebahagian kecil kerja kat Enforcement la tuh.

Tu cerita lama. Sekarang ni aku dah pindah balik ke Hospital. Dah 8 bulan lebih aku kerja sebagai Pegawai Farmasi di Jabatan Perubatan Nuklear, Hospital Kuala Lumpur. Walaupon kije kat hospital, tapi tugas2nya lain sket dari pharmacist yang lain. Nanti kalau aku rajin, aku terangkan dengan lebih jelas pasal kerja kat Nuclear Medicine ni. Apa yang seronoknya, lepas aku join NM ni, dapat tawaran pi attachmen kat oversea. Yuuuhoooo.... Tu yang paling best tu. Kalu tak de apa aral, Insyaallah awal bulan 7 ni akan start. Wish me luck...

K la. Dah berpinar mata aku type entri kali ni. Maklumla guna application dalam iPhone. Lappy rosak, so terpaksa la guna apa yg ada. Nak buat entri guna komputer kat opis, x best la plak. Bilik sekali ngan boss. Kantoi kalu wat mende lain. Huhuhu....

SYMP

6 comments:

g_mulan said...

wow!!nak g mane tu?

The Juggling Queen said...

weh, congrats! nnt update attachment ke mana tau! :)

..blindart.. said...

kat Ohio, US...

Rozailin said...

wow...giller best dpt gi US! brapa lama kalau pergi???

..blindart.. said...

Sebulan je olin....

..blindart.. said...
This comment has been removed by the author.