16 June 2009

|| tahun yang ke-4 ||


Pejam celik, pejam celik, dah 4 tahun aku kerja dah.... Hmmmm..... kalu bayi, dah pandai berlari dan tengah zaman2 nakalnya. huhuhuhu..... Rase cam baru je aku report duty kat JKNJ untuk kerja pertama. Sebelum2 ni, tak penah kerja langsung kecuali tolong mak abah kat kebun getah ngan kebun kelapa sawit. Anak kampung katakan, kene la buat kerja kampung.... Seb baik aku ni di anugerahkan otak yg ok sket. Dapat la masuk U, n kerja yg ok loh....

Dalam 4 tahun ni, apa yg aku dah buat ek? Banyak kot. Tahun pertama kerja kat HSA sebagai housemen atau lebih glamer ngan panggilan PRP (provisional registered pharmacist). Panggilan yg pelik. Tapi nak wat camner, dah law letak nama camtu. Mase tu, kami batch pertama yg terpaksa kerja ngan gomen utk 4 tahun (1 tahun housemen + 3 tahun keje ngan gomen) atau lebih dikenali dengan 'compulsory servis'. Mase ni, farmasi swasta sangat2 akan kekurangan orang. Selama 4 tahun takkan ada pharmacist baru di pasaran. huhuhuhu.... tapi skang tidak lagi...

First time datang HSA, macam2 perasaan ada. Gembira, takut, risau, panik. Maklumla ni first time aku keje. Kami bertujuh aku, pinor, duang, hidek, baa, azi, retha lapor diri hari yg sama. Aina, aini, huda, shasha ngan oja report duty dua minggu awal. HSA hospital yg sangat2 busy. Patient mmg sentiasa penuh. Banyak kes pelik2 n banyak benda boleh blajo. Mase ni, semua benda kene blajo. Wp mase kat uni tu dulu mmg blajo, tapi mase keje ni, more pada praktikal. Tapi mmg seronok. Staff farmasi yg baik n kawan2 PRP yg best. Tapi yg paling tak best sebab ada Dr M. KPF HSI yang sangat garang. Oleh sebab HSI tak buka lg mase tuh, so dia sibuk la kacau bebudak PRP kat HSA ni. Seb baik tak penah kene marah ngan dia. huhuhuhu... Kenangan tak bleh aku lupa, kene marah ngan patient kat kaunter. Patient psy... huhuhuh... mase tuh sistem ada problem. So ubat dia lambat sket la sebab gna komputer system. Prescription dr Doktor tak masuk2 dalam sistem. Dia hangin sebab org lain dah dapat. Pastu dia tengking2 aku. Aku wat bodo je. seram sejuk pun ada. Buatnya dia buat menda2 yg tak sepatutnya. Sampai Dr datang nak tenang kan dia kalu tak silap aku. huhuhuhu.... Satu benda yg best Compulsury servis ni, gaji kami sama ngan gaji pegawai. Kalu dulu housemen cuma sapat elaun RM1000 je. Lagi menarik, gaji pun naik gak. Klu dulu starting ngan P1T1, kami start ngan P1T4. Rase sangat beruntung.

Lepas habis PRP, masing2 balik ke tempat asal. Tak semua stay HSA. Kami di hantar ke serata Johor. Ada yg ke Kluang, Batu Pahat, HSI dan ada yg keluar dari Johor. Aku teruskan kerja di CPF Johor. Jadi enforcer plak. huhuhuh... memula tuh cam tak bape suka. Tapi lelama ok la. sebab ada xtra RM200 banding yg keje kat hospital. Banyak benda baru aku blajo kat sini. Benda2 yang tak belajar mase kat uni. Apa yg aku buat semua berdasarkan Law. Macam kat negeri2 lain, buat risikan, serbuan, siasatan pendakwaan, pelesenan ngan pengimportan. Tapi Johor unik sket. Sebab banyak sangat port, so selalu la jugak kene cover pintu masuk. Sekali skala melarikan diri dari bos. Dari aku masuk, sampai la skang ni aku pegang portfolio yg sama. Tapi aku suka, jalan-jalan jumpa org. Bgtau apa yg boleh n apa yg tak. Tapi kekadang busan gak. Seb baik la ofismate best. Kalau tak mmg dah lama aku bali hospital semula. Tak sangka dah 3 tahun duk enforcement. Banyak menda baru aku blajar dan banyak lagi yg perlu aku blajo (jadi PO huhuhuhuh....). hmmmm... tengok la bape lama lagi aku bleh bertahan kat sini. kalu ada peluang mmg nak kuar... huhuhuhu...

PS - untuk kawan2 yg join retail, congratulation n good luck....
PSS - untuk kawan2 yg stay ngan gomen, teruskan usaha murni anda. gaji pun dah besar skang....

5 comments:

xplorer said...

salam zirafah ehh ziarah.dah ngantuk sgt ni baby meragam taknak tido.

..blindart.. said...

salam kembali.... baby, biasa la tuh....

wahyun said...

wau, ateng dah 4 tahun keje...bleh la ganti aku utk giliran perbelanjaan dgn kawan2 nnt...haha

love me yes not said...

gaji byk tu..bleh sgt la mule praktikal subjek shoping2!

..blindart.. said...

wahyun-aku selalu je blanja derang... cuma ko je takde mase tuh... huhuhuhu....

love me yes not-pnjg sangat la nama ko... tak de cash, kad plastik pun berguna... hahahahah....