06 January 2009

aku dan kucing.....

"Comelnya, nak sekor bleh...." ni lah ucapan yang selalu aku dgo bila orang datang umah aku kat kampung. tapi agak malang bagi derang sebab adik2 aku ada kat kampung. so derang akan bagi seribu satu alasan untuk tak bagi kucing nih. sayang ok... bela dari kecik lagi. manja2 plak tuh. so cute....

Apa itu kucing? dari Wikipedia "The cat (Felis catus), also known as thedomestic cat or house cat to distinguish it from other felines , is a small predatory carnivorous species of crepuscular mammal that is valued by humans for its companionship and its ability to hunt vermin, snakes and scorpions. It has been associated with humans for at least 9,500 years."

Kucing baka atau 'breed cat' adalah kucing-kucing yang ada sijil. biasanya sangat la mahal. Contohnya Abysinnian, somalis, persian dan siamese. (sumber : cat forum-what breed is my cat)

Kucing tempatan (domestic cat) @ kucing kampung pulak terbahagi kepada 3 jenis.
  1. DSH (Domestic ShortHair) = Kucing tempatan berbulu pendek
  2. DSLH (Domestic Semi-LongHair) = Kucing tempatan berbulu separa panjang
  3. DLH (Domestic LongHair) = Kucing tempatan berbulu panjang

Famili aku mmg suka kucing. dari arwah atuk aku, sampai la anak buah aku. kalu jumpa kucing tuh, habis la dipeluk cium. sampaikan orang2 yang tak suka kucing pelik, bila kitaorang duk peluk cium kucing2 ni. seingat aku, first kucing yang famili aku bela, arwah atuk yang bagi. kucing jantan. kaler oren, ekor kontot. ktaorng panggil 'nyit'. dia ni abah aku dah mandulkan. sian dia. memula mak aku mmg tak suka. tp dah abah aku ngan anak2 dia ska, dia lama2 jadi tak kisah. Nyit paling ska tdo kat atas badan orang. pantang nampak orang baring, mula la dia panjat atas badan. dah la gemuk, kekadang leh sesak nafas dibuatnya. Nyit umur dia panjang. sampai berbelas tahun. dekat 18-19 tahun umur dia, mase dia mati. mati pun sebab sakit. sampai tak bleh bangun. sian dia...

Kucing bulu panjang (DSLH) plak mula bela, dapat dari makcik aku. abah aku amik je dr dia. huhuhuh... tapi tak semua jadi. umur derang tak panjang. :(... tapi start tahun 2003 kalu tak silap, akak aku bawa dari umah mak mertua dia. induk yang tengah bunting. dari induk tu lah bertambah biak, sampai la skang. hari ni, kat umah tu ada 14 ekor kucing semuanya. 3 ekor DSH yang lain DSLH. banyakkan... dalam sebulan tuh, dekat 200 abih utk makanan derang. aku belikan IAMS utk derang. besanya IAMS ni akan ditambah dengan nasi nisbah 1:1. hasilnya sangat memuaskan. bulu derang berkilat, tak gugur dan makin gebu2. suka aku... dulu bagi ikan ngan nasi. tp ada yang ngada2. kalu makan nasi ngan ikan, mula la jadi lembik. cirit-birit.. sian tgk. kalu bg friskies plak, bulu derang gugur. so far IAMS is the best.. wp kopak sket duit aku.. tp tak pe la. yg penting, bila balik kg, aku leh main2 ngan kucing2 aku yg banyak. hahahaha...

kalau sapa2 tak tau, kucing yang ada 3 kaler adalah kucing betina. jarang2 kucing jantan ada 3 kaler. kalau tak percaya, cuba cek kucing2 korang or kucing2 yang banyak bersepah2 kat kedai makan. ni pun nenek aku yang bgtau. memula cam tak caya, betul ke apa yg nenek aku bgtau nih. so aku perati la sendiri, kucing yang ada. memang betul. tp baru je tadi aku terbaca kat satu blog, penjelasan terperinci dari pandangan sains kenapa hanya kucing betina ada 3 kaler. kalu nak tau dengan lebih lanjut boleh baca kat blog Leokid's Life-Kucing! . nak baca lagi pasal kucing, leh tgk blog nukilan Abu Saif di www.saifulislam.com

kat bawah ni antara gambar2 kucing aku. enjoice..... =p

nenen time....


semuanya comel....

cats fight...

comelnya....

si gebu...

makan time....

9 comments:

thesweetlittlecat said...

all d cats r extremely cute!!!

..blindart.. said...

thank...
cute and adoreable...

Reds said...

Alaaa comelnya kucing2 dia...sy pun peminat kucing dr kecil...

Tak pasti samada anda dh pernah baca atau tak...

http://harrisfadzilah.blogspot.com/2008/11/episode-5-kucing-kucing-ku.html

..blindart.. said...

Reds-skang ada bele lagi ke? sungguh pelikkan mereka2 yg tak suka kucing...

Lady Qay said...

kucinggg comel...tp geli bila gesel2...

..blindart.. said...

secomel pooh tak?
huhuhuh....

celine said...

aku blaja ilmu baru harini.. thanks ateng! :)

..blindart.. said...

aku pun cedok dari blog orang lain...
huhuhuhu... sama2 la kita belajar...

zeela zainal said...

dimana ada kuceng.. disitu ada ateng.. hehe =P